Napredak tehnologije omogućuje ne samo pojednostavljenje zadataka s kojima se čovjek svakodnevno susreće, već je čest slučaj da tehnologija u potpunosti zamijeni ljudski napor. Primjer takve pojave su upravo softveri za pregled životopisa, koji umjesto poslodavaca analiziraju podatke zaprimljenih životopisa i tako pronalaze idealnog kandidata za traženu radnu poziciju. 

Poslodavci se danas više nego ikada koriste sustavom za praćenja podnositelja zahtjeva (ATS – applicant tracking system). Riječ je o softverskoj aplikaciji koja omogućuje elektroničko rješavanje potreba za zapošljavanjem na način da prema ključnim riječima, obrazovanju, iskustvu i drugim stavkama utvrđuje je li kandidat prikladan za radno mjesto na koje se prijavljuje. ATS je vrlo sličan sustavima za upravljanje odnosima s klijentima (CRM), ali dizajniran je za potrebe procesa zapošljavanja. Upotreba ATS tehnologije se zadnjih godina naglo povećala zahvaljujući općoj dostupnosti tehnologije, što je čini i ekonomski prihvatljivijom opcijom rješavanja zasićenosti informacijama s kojom se poslodavci susreću. Korištenjem ovog softvera, koji puno brže prolazi kroz životopise od samog čovjeka, poslodavci također bitno dobivaju na dragocjenom vremenu. 

Na tržištu su dostupne tisuće ATS-a, što znači da poduzeća trebaju dobro razmisliti koji bi bio u skladu sa specifičnostima vlastitog poslovanja. Prilikom odabira treba svakako  imati na umu veličinu organizacije, jednostavnost korištenja sustava, mogućnosti izvještavanja te nove funkcionalnosti i fleksibilnosti sustava. Bitno je napomenuti da većina ATS-a pruža značajke objavljivanja poslova i marketinga putem e-pošte, kao i ponovnog raščlanjivanja i praćenja kandidata. To je razlog zašto se čak 40% regruta odlučuje za ATS kao način provjere svojih kandidata. 

U moru softvera za pregled životopisa na raspolaganju, a zbog potražnje ih se na tržištu aktivno razvija sve više, među poznatijima su Regruter, Manatal i Oracle Taleo. Regruter pomaže privući najkvalificiranije kandidate za određeno radno mjesto, organizira tijek zapošljavanja i učinkovito surađuje ​​na odabiru kandidata, dok je Manatal vodeći softver za praćenje prijavitelja zasnovan na oblaku koji kombinira sve tradicionalne ATS alate s inovativnim značajkama temeljenim na AI. Oracle Taleo je sustav koji ima najveći tržišni udio za ATS, a zadužen je za stjecanje talentiranih u oblaku. On pomaže u zapošljavanju, razvoju i zadržavanju talenta te pruža automatizaciju regrutiranja od početka do kraja. Još neki poznati softveri su Jobvite, SmartRecruiters, iCIMS, Staklenik, Bambus HR, SAP SuccessFactors

No, zanimljivo je da ATS softver odbije čak 75% predanih životopisa, koje onda treba pregledati neka osoba. Odbijanje životopisa od strane softvera se najčešće događa zbog pogrešno upotrijebljenih ključnih riječi ili pogrešnog oblikovanja te gramatičkih pogrešaka. Uži izbor kandidata za određeni posao će zapravo ovisiti o riječima koje su upotrijebljene u životopisu, a ne o informacijama koje životopis sadrži, iz razloga što se softver u pregledu životopisa najčešće koristi ključnim riječima.

Upravo iz tog razloga je vrlo važno poraditi na kvaliteti životopisa.

 

Za kraj valja izdvojiti savjete za uspješno koncipiran životopis i pobjedu nad ATS-om: 

 

  1. Uzeti dobar template i donekle ga personalizirati (kako bi se izrazila osobnost kandidata)
  2. Jednostavnost i preglednost
  3. Pravopis i gramatika
  4. Optimizacija životopisa za svaki posao za koji se prijavljuje
  5. Navesti radno iskustvo
  6. Navesti hobije i volontiranje
  7. I javiti se STARTERU za ispravak životopisa :D

 

Ako naiđeš na neki problem ili nedoumice u unapređenju svog životopisa, ne brini! Predaj svoj životopis na STARTER web i STARTER ekipa će ti rado pomoći i savjetovati te! Nemoj zaboraviti i zapratiti STARTEROV Facebook i Instagram profil, od viška glava ne boli! 

Za još puno sličnog i zanimljivog sadržaja možeš uvijek posjetiti web stranicu udruge eSTUDENT i zapratiti nas na Facebooku, InstagramuLinkedInu, a da bi dodatno bio u toku s budućim događajima koje udruga organizira,  pretplati se na naš newsletter!