Želiš li da tvoja online prijava bude primijećena od strane poslodavca morat ćeš se istaknuti. Nudimo ti nekoliko korisnih savjeta kako unaprijediti svoju prijavu i pomoći ti da dobiješ posao iz snova.

Nakon što na nekoj od online grupa, stranici Student servisa ili putem STARTER Sustava primijetiš oglas za posao za koji smatraš da bi bio/la idealni kandidat pobrini se da prijavu pošalješ na vrijeme, po mogućnosti par dana prije isteka roka predaje jer nitko ne voli dobiti hrpu dokumenata u zadnji tren. 

Prijavljivanje na poslove u online okruženju ne mora nužno biti generičko sa standardnim životopisom ili motivacijskim pismom, no treba imati na umu za koji posao vrijedi ta „mantra“. Uloži malo truda, smisli nekoliko ideja za prijavu i izaberi onu za koju smatraš da bi se najviše svidjela poslodavcu. Ako prvi put šalješ prijavu potraži pomoć prijatelja ili obitelji te poslušaj njihove savjete i mišljenja.

Tvoja prijava treba ostaviti dobar utisak, stoga je važno da su svi elementi prijave usklađeni, bilo nekim određenim bojama, stilom pisanja ili oblikom i životopisa i motivacijskog pisma. Pazi na pravopis i gramatiku te email adresu (ime.prezime@…) s koje šalješ prijavu kako ne bi poslodavac zaključio da si neozbiljan kandidat. Isto tako detaljno prati upute, ako sama prijava iziskuje više od samo slanja životopisa i motivacijskog pisma. Pokušaj ne reciklirati dokumente koje si prije slao/la, nego svaki put dodaj neku novu informaciju ili vještinu koju posjeduješ; tako kontinuirano radiš na sebi i postaješ kvalitetniji kandidat za buduće radno mjesto.

U životopisu istakni prethodna priznanja, uloge i odgovornost koji si snosio/la te navedi s kojim vještinama raspolažeš. Takvim pristupom ostavit ćeš dojam idealnog kandidata za određenu poziciju.

Prije nego što kreneš pisati motivacijsko pismo, istraži o firmi i poslodavcu kojem šalješ prijavu, izaberi ključne riječi koje se spominju u oglasu za posao, time ćeš zaokupiti njihovu pažnju jer „govoriš njihovim jezikom“. Pazi da tvoj tekst ne zvuči monotono, a dok opisuješ sebe i svoja postignuća napiši istinite podatke koji će zvučati impresivno. Na kraju stavi svoj digitalni potpis kako bi se dodatno istaknuo/la, time odaješ dojam da si se puno više potrudio/la  tijekom pisanja motivacijskog pisma od ostalih kandidata.

Svoj životopis možeš podijeliti online kako bi pokazao/la da si otvoren/a ili umjesto klasičnog životopisa pošalji prezentaciju kako bi se predstavio/la, tako postaješ „drugačiji/a“ u očima poslodavca. Znatnije se možeš istaknuti pomoću personalizirane posjetnice koju ćeš u mail prijavi uvrstiti kao fotografiju umjesto odjeljka s osobnim informacijama. Posjetnicu možeš kreirati na nekom od online alata, primjerice Canva. Samo pripazi je li ovakav način prijave prikladan za posao za koji se prijavljuješ.

Kada šalješ prijavu putem maila predstavi se i napiši za koji posao se prijavljuješ te navedi kontakt podatke na koje si dostupan/a. Sve informacije napiši u prijavi, nemoj stavljati linkove na dokumente, nego materijale uvijek šalji u traženom formatu, jer ćeš tako ostaviti dojam kako nisi zainteresiran/a za posao.

U svakom slučaju, ispunjeni koraci u online prijavi pomažu poslodavcu da sve kandidate u prvom koraku uspoređuje, ali unutar svih dokumenata u prijavi leže razlike između koje te mogu istaknuti od ostalih.

Upamti: tvoja prijava treba ostati zapamćena.

Ako imaš neke nedoumice predaj svoj životopis na STARTER webu, a mi ćemo ti pomoći s korisnim savjetima i reći što trebaš poboljšati u njemu te zaprati naš Facebook profil.

Novosti eSTUDENT udruge nađi na Instagramu, pretplati se na naš newsletter, i prati sve što objavljujemo na webu, Facebooku i LinkedInu!