Prijavljuješ se za posao ili praksu, ali ne znaš kako napisati motivacijsko pismo koje će te izdvojiti iz mase? Ne brini jer ćeš uz ove upute sigurno zadiviti poslodavca!

Što je zapravo motivacijsko pismo?

Riječ je o dokumentu napisanom na jednoj stranici koji služi kao dopuna tvom životopisu. Svrha motivacijskog pisma je proširenje postignuća navedenih u životopisu. Njime ćeš predstaviti svoje kvalitete, istaknuti osobnost i dokazati zašto si baš ti idealni kandidat za posao ili praksu.

Struktura pisma

Motivacijsko pismo dobro je započeti s „poštovani/poštovana“, a pismo podijeliti u četiri dijela.

Prvi paragraf može sadržavati informacije kako si čuo/la za radno mjesto ili praksu te navesti točan naziv mjesta za koje se prijavljuješ. Uvodni paragraf ne treba biti dug, preporučljivo je do tri rečenice.

U drugom paragrafu kroz tri do četiri rečenice napiši što zapravo znaš o poduzeću ili organizaciji. To uključuje informacije o njihovom rastu, razvoju i promjenama te pokazuje da si informiran/a i zainteresiran/a za rad. Ukoliko ne znaš ništa o poduzeću, ovaj paragraf izostavi.

Treći paragraf je najbitniji dio pisma jer u tom dijelu navodiš zašto si baš ti najbolji kandidat za to radno mjesto. Navedi svoje kvalifikacije, postignuća, edukaciju, kvalitete. Pripazi da su informacije o radnom iskustvu relevantne! Ovaj dio pisma najvažniji je poslodavcima koji traže kandidate s prethodnim znanjem na određenom području rada. Ključne riječi možeš istaknuti podebljavanjem ili kvalifikacije navedi u natuknicama. Ovaj paragraf ne bi trebao biti duži od 5 rečenica.

U četvrtom i posljednjem paragrafu naglasi svoju motivaciju i zašto će poslodavac profitirati ako odabere baš tebe. Na kraju se zahvali na razmatranju prijave i završi ga npr. „S poštovanjem, ime prezime“.

Izgled pisma

Kada si sve napisao/la, pobrini se da uz dobar tekst ide i dobar font! U poslovnom i edukacijskom svijetu Times New Roman u veličini 12 i proredom 1,5 apsolutni je must have. Nemoj koristiti različite fontove, posebice ukrasne koje je teško pročitati. U gornjem lijevom kutku možeš navesti svoje ime, prezime, adresu te kontakte; broj mobitela i e-mail adresu. Pismo strukturiraj u odlomke kako bi tekst bio pregledniji i nemoj prelaziti jednu stranicu teksta. 

Ako imaš neke nedoumice predaj svoje motivacijsko pismo na STARTER webu, a mi ćemo ti pomoći s korisnim savjetima i reći što trebaš poboljšati u njemu! Zaprati nas na Facebooku i Instagramu, a novosti eSTUDENT udruge pronađi na webu, Instagramu, Facebooku i LinkedInu te se pretplati na naš newsletter.