Studenti se često pitaju kako napisati dobar životopis. CV je prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem i vrlo često ključan faktor u odluci tko prolazi prvi krug selekcije.

Forma životopisa jako je bitna. U naslov stavljaš ime i prezime te je poželjno napraviti svoju formu životopisa (pokazati svoju kreativnost, vještinu sažimanja…), vlastiti predlošci forme mogu se izraditi u programima poput Canve i Microsoft Worda, a postoje i gotovi predlošci koje možeš tamo pronaći i samo upisati svoje podatke. Neki od uvjeta su da životopis bude pregledan i uredan, treba paziti na gramatiku, pravopis i tipfelere, bitne stavke mogu se boldati, a poželjno je koristiti i jednu do tri boje. Studentski životopis je poželjno da bude na jednoj do maksimalno dvije strane i uvijek se šalje u pdf obliku.

 

Odjeljci koje je dobro imati su: 

○ O meni

○ Osobni podaci

○ Obrazovanje

○ Radno iskustvo

○ Vještine i

○ Nagrade i priznanja.

 

O meni

Odličan način za predstaviti se poslodavcima je u nekoliko kratkih rečenica te odgovoriti na pitanje zašto da zaposle baš tebe. U tih par kratkih rečenica trebate opisati sebe (u profesionalnom smislu), ali i uključujući trenutni naziv radnog mjesta (ili “student”).

Čitatelja treba brzo informirati o razini profesionalnog iskustva te navesti vještine koje su relevantne za radno mjesto na koje se prijavljuješ i tvoje najveće snage. Također, trebao bi sadržavati i primjer profesionalnog postignuća na koje ste ponosni. Motivacija i ciljevi u karijeri nisu ništa manje važni, slobodno navedi u kojem bi se smjeru volio razvijati te koji je krajnji cilj pisanja životopisa.

Osobni podaci

U ovoj rubrici ime i prezime može biti istaknuto kao naslov na stranici. Podaci koji su najvažniji za navesti su: kontakt (e-mail, broj mobitela), LinkedIn profil (ukoliko ga imaš) te mjesto stanovanja.

Obrazovanje

Navedi sve obrnuto kronološki. U studentskom životopisu bilo bi poželjno da ide prije kategorije “Radno iskustvo”. Navedi fakultet i srednju školu (dodatne edukacije mogu se izdvojiti u posebnu rubriku ako ih ima mnogo).

Primjer:

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu | listopad 2017. – trenutno
Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij
smjer: Financije
VII. gimnazija, Zagreb | rujan 2013. – rujan 2017.

Radno iskustvo

Također se navodi obrnuto kronološki, potrebno je navesti poziciju i kratak opis što si radio/la – i to samo najvažnije u kratkim natuknicama.
Tu spadaju demonstrature i volontiranje, osim ako imaš puno volontiranja, tada to možeš izdvojiti u posebnu kategoriju. U slučaju velikog broja studentskih poslova poput rada u trgovini, skladištu i slično, mogu se samo nabrojati, a onda oni relevantniji za poziciju na koju se prijavljuješ dodatno opisati te se mogu istaknuti neka posebna postignuća na poslu.

Vještine

Ovdje navedi vještine relevantne za poziciju na koju se prijavljuješ. Strani jezici mogu biti posebna rubrika (navesti strani jezik i opisno napisati znanje npr. dobro snalaženje u govoru i pismu; ukoliko imaš certifikat navesti kada i gdje si ga stekao u protivnom možeš napisati stupanj samoprocjene); hrvatski se navodi samo ako se prijavljuješ na poziciju van Hrvatske, ako imaš strano ime ili prezime ili ako se po životopisu vidi da si studirao van Hrvatske.
U kategoriju vještina ubrajamo i digitalne vještine (poput korištenja različitih programa – Microsoft Officea, Canve, Mailchimpa…) te vozačku dozvolu.

Nagrade i priznanja

Još jedna rubrika u koju sve upisuješ obrnuto kronološki, nadamo se da si zapamtio tu bitnu informaciju kroz cijeli članak! Potrebno je napisati puni naziv nagrade i institucije koja ju je dodijelila te godinu kada je dobivena.

BITNO

Životopis prilagodi svakoj poziciji na koju se prijavljuješ – npr. stavi drugačiji poredak vještina jer su neke relevantnije za poziciju na koju se prijavljuješ od nekih drugih. Najvažnije je biti iskren i ne stavljati lažne informacije. Želimo ti puno sreće u pronalasku prakse i poslova!!

Saznaj više!

STARTER te poziva da predaš svoj životopis na STARTER webu gdje će te savjetovati i reći što trebaš poboljšati i dovesti svoj CV do savršenstva te zaprati Facebook profil.

Novosti eSTUDENT udruge nađi na Instagramu, pretplati se na naš newsletter, i prati sve što objavljujemo na webu, Facebooku i LinkedInu!