Intervju za posao najbitniji je korak za svakog poslodavca, stoga mu se treba ozbiljno pristupiti. Cilj intervjua je selekcijski odabrati koji kandidati od svih prijavljenih, najbolje odgovaraju zahtjevima poslodavca. Kroz niz pitanja, poslodavac će pronaći informacije s kojima će se uvjeriti jeste li baš vi pravi kandidat za posao ili ne.

Razna istraživanja pokazala su da pri upoznavanju drugi stječu prvi dojam o nama već u prvih 7-9 sekundi, stoga je jako bitno poboljšati svoje izglede za ostavljanje dobrog prvog dojma. Pod prvi dojam spadaju vaš izgled, ponašanje i glas, pa je bitno da na razgovor za posao dođete lijepo i uredno odjeveni, budite pozitivni, samouvjereni i jasni.

Postupak odabira kandidata za određeno radno mjesto uglavnom se sastoji od podnošenja životopisa, motivacijskog pisma, dokumenata o školovanju, certifikatima i drugim važnim dokumentima, odabira kandidata koji će biti pozvani na intervju, te ponekad provođenja i ispitivanja znanja i vještina kandidata.

Mnogi kandidati odlaze na razgovor za posao iz znatiželje, a ne iz pretjerane želje. Treba znati što poslodavac točno traži pa je bitno kvalitetno se pripremiti kako ne biste uzalud trošili svoje i poslodavčevo vrijeme.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se dobro pripremite na razgovor za posao i pretvorite ga u ugodno iskustvo:

  1.   Istražite poslodavca i njegovu tvrtku

Prije intervjua saznajte što više možete o poslodavcu, njegovim proizvodima i uslugama, tržištu i konkurenciji, kako biste bolje razumjeli njegove potrebe i bili u prednosti pred ostalim kandidatima. Najjednostavniji izvor informacija su društvene mreže i Internet. Ako se radi o značajnijoj tvrtki, vjerojatno ćete na njihovoj službenoj web stranici moći pristupiti čak i godišnjim ili polugodišnjim financijskim izvješćima. Osim numeričkih pokazatelja poslovanja, oni obiluju i drugim važnim informacijama o tvrtki. Vrlo koristan izvor informacija su i zaposlenici koji su radili u toj tvrtki ili još uvijek rade. Zamolite ih da odvoje nešto vremena za vas i pokušajte uz njihovu pomoć dobiti dojam o korporacijskoj kulturi. Posebnu pozornost obratite na misiju tvrtke. Misija tvrtke je ono što ju obilježava i najbolje opisuje uz njene ciljeve poslovanja. Predstavlja željenu ulogu tvrtke u širem okruženju. Uz nju su često istaknute vizija i strategija, koje također treba dobro proučiti.

  1.   Raspitajte se o konkretnom poslu koji se nudi

Dobro istražite poziciju na koju ste se prijavili, saznajte koja su znanja, vještine i sposobnosti potrebne za obavljanje određenih zadataka unutar firme. Objektivno sagledajte koje uvjete zadovoljavate i u kojoj mjeri, budite iskreni i realni u samoprocjeni.

  1.   Pročitajte svoj životopis

Prije intervjua, HR tim dobro će pročitati vaš životopis, a tijekom intervjua nastojat će razjasniti neke detalje koje ste u njemu napisali. Dobro proučite sve što ste napisali i pokušajte predvidjeti što bi vas mogli pitati. Kandidati ponekad zaborave što su sve naveli u svom životopisu, a nerijetko i nadodaju neke stvari koje nisu radili pa time ostavljaju loš dojam i bude sumnju u svoju stvarnu zainteresiranost za posao.

  1.   Razmislite što biste još željeli znati o poslu za koji se prijavljujete

Ono što pitate može vam povećati šanse za dobivanje posla. Razmislite i osmislite konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao. Poslodavci vole kada im kandidati postavljaju pitanja jer to dokazuje njihov interes za poslom. Pitanja mogu biti usmjerena direktno na poslodavca primjerice: „Koji je bio vaš put karijere? Zašto vi radite ovdje? Gdje ste radili prije nego što ste se zaposlili u ovoj tvrtki?“, a mogu biti indirektno usmjerena i na vašu karijeru: „Kakva je karijera ljudi koji se zaposle na ovom radnom mjestu? Jesu li napredovali?“. Pitajte postoje li mogućnosti doškolovanja, edukacija i sličnih programa za unapređenje. I na kraju, pitajte osobu jeste li izostavili neko pitanje na koje bi bilo korisno znati odgovor.

  1.   Pripremite odgovor na ključno pitanje „Recite nešto o sebi“

Na početku intervjua poslodavac će vas vjerojatno zamoliti da kažete nešto o sebi, stoga je vrlo bitno da se pripremite unaprijed. Pripremite kratku „prezentaciju“ u kojoj nećete ponavljati stvari iz životopisa nego ćete navesti neke najbitnije informacije o sebi i prepričati ih na zanimljiv način. Predstavite što vas motivira u životu, koji vas izazovi pokreću, naglasite vještine koje imate, a relevantne su za taj posao na koji ste se prijavili, detaljno objasnite zašto želite raditi u toj tvrtki i dokažite zašto ćete se baš vi dobro uklopiti u njoj.

  1.   Proučite i pripremite se za ostala potencijalna pitanja i ne zaboravite „o bivšima sve najbolje!“

Postoje određena pitanja koja se ponavljaju u gotovo svim intervjuima, vaš je zadatak da se unaprijed pripremite na njih. Jedno od tih pitanja je „Zašto ste otišli s prethodnog radnog mjesta?“, a na njega je bitno pametno odgovoriti imajući u glavi onu staru poslovicu „o bivšima sve najbolje“, tako i o poslodavcima. Pokažite svoje poštovanje i kulturu, izbjegnite prepričavanje lošeg iskustva s bivšim poslodavcem. Takva pitanja o vama govore više nego bilo koje drugo i daje vam jedinstvenu priliku da se predstavite u najboljem svjetlu. Sigurnim i pripremljenim odgovaranjem na potencijalna pitanja djelujete samouvjereno i kompetentno.

  1.   Pripremite sve što ćete ponijeti na intervju

Uzmite osobnu iskaznicu, bilježnicu i olovku, dvije kopije životopisa, pisma preporuke i eventualne dokaze vašeg doprinosa na određenim projektima. Također, raspitajte se je li potrebno donijeti određene materijale ili dokumentaciju. I ono najbitnije, ponesite osmijeh!

  1.   Smirite se i duboko udahnite!

Dan prije razgovora za posao dobro se odmorite i naspavajte kako biste ujutro izgledali svježe. Dignite se ranije i napravite sve što vam pomaže u smanjenju stresa, primjerice: prošetajte i uhvatite svježeg zraka i time razbistrite glavu, najedite se, ohrabrite se, nazovite prijatelja, isplanirajte nešto za kasnije, slušajte omiljenu glazbenu playlistu, pripremite se još jednom za intervju i na kraju sjetite se da je to samo razgovor i da se ništa loše ne može dogoditi. Duboko udahnite i dajte sve od sebe. Sretno! :)

Nastavite nas pratiti jer u sljedećem blogu možete saznati koje su razlike između online i offline intervjua te kako se za njih pripremiti. Osim toga, možete zapratiti STARTERove profile na društvenim mrežama – Instagram i Facebook.

Za još puno sličnog i zanimljivog sadržaja možeš posjetiti web stranicu udruge eSTUDENT i zapratiti ih na Facebooku, Instagramu i LinkedInu, a da bi dodatno bio/la u toku s budućim događajima koje udruga organizira,  pretplati se na newsletter!