Motivacijsko pismo treba biti kratko i jasno te povezati tvoja znanja i vještine s poslom za koji se prijavljuješ.

Važno je napisati kako ti možeš (i želiš) doprinijeti napretku tvrtke i to držeći se sljedeće strukture:

uvod,

središnji dio,

zaključak. 

 

Uvod je formalne prirode, gdje se obraćaš s „Poštovani…“. Naslovi pismo na određenu osobu ako znaš tko provodi selekciju kandidata. Svakako navedi i na koje se radno mjesto/stipendiju prijavljuješ te kako si za njega saznao/la, možda imaju više aktivnih oglasa u isto vrijeme. Uvodi najčešće budu vrlo slični, no ako se zaista potrudiš već ovdje možeš zaintrigirati potencijalnog poslodavca! ;)

U središnjem dijelu poveži osobne i stručne vještine i svoje iskustvo (ako ga imaš) s kriterijima natječaja – zašto si baš ti idealan kandidat za taj posao. Vrlo je bitno to sve potkrijepiti s dokazima i primjerima, navedi sve prilike u kojima si spomenute vještine ili iskustvo stekao/la i koristio/la.

U zaključku je bitno reći zašto se prijavljuješ za taj posao, koja je tvoja motivacija za rad baš u tom poduzeću. Ovdje trebaš ostaviti dojam kako možeš i želiš doprinijeti radu i razvoju poduzeća.

 

STARTER (praktični) savjet: U motivacijskom pismu obavezno navedi, odnosno ponovi svoje kontakt podatke. ;) Za slučaj da je tvoj budući poslodavac zatrpan prijavama, ovako ćeš mu prilično olakšati da poveže informacije koje su mu se svidjele u tvom životopisu i motivacijskom pismu s tobom kao osobom koju poziva na intervju! A korisno je i ako zapuše povjetarac pa dijelovi tvoje prijave završe na različitim krajevima prostorije… ;) 

STARTER (kreativni) savjet: Na odmet ne bi bilo ni napraviti motivacijski video, odvaži se biti drugačiji! Privuci poslodavce svojim vještinama i znanjima kroz jednostavan, ali zanimljiv i kvalitetan video koji će te prikazati u pravom svjetlu! Pokaži im u startu zašto si upravo ti pravi kandidat za posao… Kroz video možeš pokazati dosad stečena znanja, projekte na kojima si radio ili pak radionice koje si posjetio i što si na njima naučio. :)