Karijerni aerodrom projekt je koji se sastoji od niza radionica koje studentima pomažu pripremiti se za početak karijere. Projekt je namijenjen studentima svih fakulteta koji žele uspješno dobiti novi posao. Prvi dan radionica je bila posvećena pisanju CV-a i motivacijskog pisma, drugi dan je radionica studentima pobliže objasnila kako pristupiti razgovoru za posao i što se od njih očekuje. Treća radionica bila je o selekcijskom procesu.  Radionice se odvijaju online putem zbog poštovanja epidemioloških mjera. 

 

CV i motivacijsko pismo – istakni se od početka!

Prvi dan radionice program je vodila Ana Petelinsek, specijalistica za proces selekcije i regrutacije u grupi Selectio. Selectio je jedna od najvećih grupa koje se bave savjetovanjem u području ljudskih resursa u Hrvatskoj. Svi studenti pozvani su na interaktivno sudjelovanje u radionici kako bi saznali sve informacije koje ih zanimaju. Uz temu CV-a i motivacijskog pisma, gđa Petelinsek je studentima pojasnila i temu umrežavanje i LinkedIn-a.

Studenti su bili u mogućnosti postavljati pitanja putem Menti aplikacije kako bi se interakcija omogućila svima. Jedno od pitanja koje je zanimalo brojne studente je:

Što mislite koliko je potrebno jednom recruiteru da pročita i evaluira jedan CV?

Odgovor je  5 do 7 sekundi, tako kratko vrijeme određuje ulazak u daljnji selekcijski proces. Zato je potrebno imati kvalitetan sadržaj i  formu te se  istaknuti u masi drugih kandidata.  Savjet studentima je napraviti CV od jednu do najviše dvije stranice i u njemu  navesti prakse, volontiranja, sezonske i honorarne poslove, jezike, vozačku, projekte, studentske razmjene i slično. Trudite se biti inovativni tako da koristite nove alate za CV poput Canve. Svoj CV potrebno je prilagoditi poslu za kojeg se prijavljujete. U motivacijskom pismo važno je navesti  svoje opće kvalitete za koje misliš da bi se svidjele poslodavcu i njegovoj poslovnoj viziji (npr. timski igrač, organizirana osoba, odlične komunikacijske sposobnosti). Savjet gđe. Petelinsek je kako uvijek prije pisanja motivacijskog pisma treba i istražiti poduzeće  za koje se prijavljujemo  i prema pronađenim korisnim informacijama detaljno graditi svoje motivacijsko pismo. 

 

Razgovor za posao iz perspektive poslodavca i studenta 

Utorak, 13. travnja održana je   ‘’Radionica o testiranju za posao’’ koju su vodile Darija Dominiković i Anita Abramović  iz poduzeća PwC, jedne od najvećih mreža profesionalnih usluga na svijetu. Cilj radionice bio je približiti studentima kako izgleda selekcijski proces jednog velikog poduzeća. Njihov selekcijski proces razlikuje se za studente, niže pozicije i pozicije koje zahtjevaju iskustvo. Sve započinju pregledavanjem CV-a, zatim slijedi online testiranje, ako kandidat prođe online testiranje dolazi do pisanog testiranja i na samom kraju kandidat je pozvan na razgovor (ovisno o poziciji ovisi koliko razgovora će obaviti). Ako kandidat zadovoljavi sve kriterije tada dobiva ponudu koju može prihvatiti ili odbiti. Pwc je počeo primjenjivati pri svom evaluacijskom procesu gemificiranu verziju koja je zanimljiva kandidatima, a poduzeću donosi relevantne, brze i mjerljive podatke o kandidatu. Radi se o novom alatu koji pomoću umjetne inteligencije procjenjuje kandidate kroz igranje kratkih psihometrijskih igara. Nakon igre rezultati dolaze na mail. Svaki dio selekcijskog procesa obavljajte polako i koncentrirano.  Pri dolasku na razgovor za posao nastojte biti svoji, ne  dajte da vas savlada trema i pokažite svoje najjače strane. 

 

Kako funkcionira selekcijski proces?

Treću radionicu održala je Monika Ester. Monika je Talent Acquisition Executive u poduzeću Philip Morris Zagreb. Studentima je na radionici objašnjeno zašto poduzeća koriste baš intervju u svojem selekcijskom procesu. Cilj razgovora je ispitati posjeduje li osoba kompetencije potrebne za uspješno obavljanje posla. Istaknuta su najčešća pitanja koja se postavljaju kandidatima na razgovorima: kratko predstavljanje i isticanje najvažnijih kvaliteta i prednosti za posao, kandidati se često stavljaju u fiktivne situacije usmjerene na budućnost. Studentima su istaknuti najvažniji savjeti za obavljanje dobrog razgovora s poslodavcima: doći pripremljen i znati što ti je u CV-u, vježbaj neverbalnu komunikaciju, budi sažet i istakni najvažnije osobine. U slučaju online razgovora važno je osigurati određenu tehničku podršku i dobru internet vezu. Monika je studentima odgovorila i na pitanja vezana za pregovor oko plaće i kako na najlakši način izraziti nezadovoljstvo na poslu. 

 

Prati našu web stranicu, STARTER web stranicu, društvene mreže, Facebook, Instagram  i LinkedIn kako bi saznao sve detalje o projektu!

Saznaj na vrijeme sve novosti koje donosi eSTUDENT u novoj akademskoj godini i pretplati se na naš newsletter.  Također se prijavi u STARTER Sustavi dobivaj na vrijeme informacije o studentskim praksama, poslovima i pripravništvima.