Otkrivanje novog bankarstva uz Novathon #withPBZ

 Novathon withPBZ logo

Novathon #withCIB prvo je izdanje inovativnih maratona koje je organizirala Intesa Sanpaolo u suradnji s mađarskom podružnicom, CIB bankom, a održano je u Budimpešti 25. i 26. lipnja 2016. godine. Mladi talenti posvetili su cijeli svoj vikend transformaciji budućnosti bankarstva na temelju svojih inovativnih fintech ideja. 1. mjesto pripalo je timu Letucci s idejom “Sophia”.

Sophia je aplikacija mobilnog bankarstva koja okuplja mlade između 18 i 26 godina, povezujući se s njima u njihovu prirodnom komunikacijskom okruženju.

Dániel Trencsényi, Richárd Fülöp, András Pop, Bálint Barczi i László Lukács, članovi pobjedničkog tima Letucci, odvojili su malo vremena za intervju, kako bi podijelili svoja iskustva i dojmove o sudjelovanju u inovativnom maratonu.

Osim visoke novčane nagrade, što vas je najviše motiviralo za prijavu na maraton?

Daniel: Sudjelovanje u avanturi, provjera vlastitih vještina i stjecanje iskustva na području financijskih tehnologija (fintech).

Andras: Prethodno sam radio na nekoliko digitalnih proizvoda ali ništa od toga se nije odnosilo na bankarstvo tako da je sudjelovanja na ovom natjecanju definitivno bio izazov. Smatrao sam da, ako stvorimo nešto stvarno korisno, možda bismo mogli utjecati na digitalno bankarstvo uz pomoć CIB.

Richard: Htio sam se testirati. Također, volim raditi pod pritiskom i vremenskim ograničenjem. Daniel me natjerao da se probudim toga jutra što mi je također pomoglo.

Koliko su vas inspirirali mentori?

Daniel: Imali smo korisne rasprave s gotovo svim mentorima tijekom našeg 24-satnog kreativnog procesa. Vodili smo inspirativne rasprave, ali na dva različita načina. Neki mentori su nam pomogli postavljajući prava pitanja kako bismo pronašli put kojim smo naumili krenuti, a za kojeg nismo niti znali. Drugi mentori su nam pomogli tako da su izazivali naše ideje što se kasnije ispostavilo kao izvrstan alat kako bi sve više vjerovali u sebe i naš koncept.

Koliko brzo se pojavila ideja o pobjedničkoj aplikaciji? I koje strategije ste koristili za pronalazak pravih ideja?

Laszlo: Utrošili smo gotovo 20 posto vremena za definiranje ideje. Kako je rezultat pokazao, bilo je pametno potrošiti to vrijeme sve dok svaki član tima nije povjerovao u zajedničku ideju. U tom procesu, svi su iznijeli svoja razmišljanja, a od pet različitih ideja, šesta je pobijedila.

Je li vaša aplikacija korištena u praksi? Ako je, na koji način?

Balint: Nažalost, ne. Već smo se jednom prijavili na drugi FinTech incubator program s našim Novathonovim konceptom kako bismo ga razvili u beta verziju ali nismo uspjeli proći predizbor. Ako je ovo pravo mjesto, želimo poslati poruku: Hej investitori, spremni smo probiti se u FinTech industriju s našom nagrađivanom idejom!

Osim ideje, što je još bilo presudno za osvajanje nagrade?

Andras: Vjerujem da je prezentacija bila ključna. Doista je teško predstaviti 30+ sati rada u rasponu od 2-3 minute ali to je bio jedini način na koji smo mogli prezentirati našu ideju žiriji i publici.

Što vam je, osim ograničenog vremena, predstavljalo najveći izazov?

Richard: Za razliku od nekih drugih timova, mi nismo imali ideju ili proizvod od prije. Stoga,  morali smo razviti više koncepata, filtrirati ih i odabrati jedan prije nego počnemo raditi na njemu. Dok nismo pronašli pravi bilo je trenutaka kad smo u panici razmišljali  da nemamo dovoljno vremena ili da ono što radimo neće biti dobro.

Jesu li vam znanje i vještine stečene tijekom formalnog obrazovanja bili dovoljni za kreiranje aplikacije? Na koje vještine/znanja ste se najviše oslanjali?

Daniel: Većina vještina koje sam iskoristio tijekom natjecanja rezultat su mojeg radnog iskustva: poput kreativnog razmišljanja, rješavanja problema, prezentacijskih vještina, marketinškog pristupa, širokog znanja o ciljnoj skupini te upravljanja projektima.

Andras:  Možemo reći da smo bili jedan od „nepripremljenih“ timova na natjecanju te da nikakvo formalno obrazovanje ne bi bilo dovoljno da nam osigura pobjedu. Teško je reći koje su to bile posebne vještine na koje smo se najviše oslonili. Ono što smo dobro učinili jest da smo iskoristili naše znanje i razmišljanja najučinkovitije što smo mogli, što znači da smo se usredotočili na naše snage, odnosno prednosti.

Richard: Mislim da je u „prodaji“ ideje pomoglo puno to što neki od nas rade u industriji oglašavanja.

Jeste li sudjelovali na sličnim događanjima i što smatrate najvećim benefitom kod prijave na ovakvu vrstu natjecanja?

Daniel: Ovo je bio moj prvi hackathon, prije sam sudjelovao samo na kreativnim/oglašivačkim natjecanjima.

Andras: Bio je to prvi pravi hackaton na kojem sam sudjelovao, ali otkrio sam da je vrlo zabavno, stoga bih mogao nastaviti s takvim događanjima. Mislim da je zaista korisno istražiti lokalnu scenu – bez obzira koji sektor to bio – i vrlo je dobro za umrežavanje, bilo da tražite nekoga s nizom vještina ili se želite povezati, ili u slučaju samo promocije.

Richard: Jednom sam bio developer igre. Zaista je sjajno što vas stavlja u konkurentsko okruženje gdje ste „prisiljeni“ učiniti najbolje što možete, a zauzvrat dobivate vrijedne povratne informacije.

Koliko vam je ovo iskustvo pomoglo u daljnjem razvoju karijere?

Daniel: Definitivno mi je pomoglo da više vjerujem u sebe, a također sam dobio i veliko priznanje od svojih kolega i nadređenih.

Andras: Ne mogu reći da je ovo iskustvo doprinijelo izravno razviju moje karijere ali je daje dodanu vrijednost mojem životopisu, kao i neke zanimljive sastanke.

Richard: To je nešto što još moram otkriti.

Ovogodišnji 24-satni maraton inovacija pod nazivom Novathon #withPBZ bit će organiziran u suradnji s Privrednom bankom Zagreb, članicom Intesa Sanpaolo Grupe, a održat će se 23. i 24. rujna u Laubi.

Na sudjelovanje u ovom inovativnom natjecanju pozivaju se studenti i mladi profesionalci u programiranju, web dizajnu i marketingu kako bi kreirali aplikacije za jednostavnije bankarstvo i natjecali se za glavnu nagradu od 75 tisuća kuna. Za više informacija posjetite službenu web stranicu www.novathon.net!

PRIJAVI SE!