Iako je mnogim studentima muka kad čuju da ga moraju napisati  – CV je naš prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem i dojam koji njime ostavimo može značiti razliku između plaće sljedeći mjesec i traženja džeparca od roditelja! Kako bi tvoj CV bio savršen, STARTER je za tebe pripremio par savjeta kako izbjeći najčešće greške u CV-u i predstaviti se u najboljem svjetlu.

 

Naslov

Poslodavci već znaju da čitaju tvoj životopis, stoga nije potrebno kao naslov navoditi “životopis”, “CV” ili “Curriculum vitae”. Umjesto toga možeš staviti svoje ime i prezime u sam naziv dokumenta koji šalješ (npr. CV_Ime_Prezime). To je ono što želiš da poslodavac stvarno zapamti i omogućuje mu da te lako nađe u moru životopisa koje je vjerojatno primio! Budi jedan korak ispred ostalih. ;)

 

Slika

Slika u životopisu nije obavezna i ne moraš je imati, međutim ponekad ju je poželjno staviti. Sa slikom se možeš istaknuti od ostalih kandidata i poslodavac će te moći lakše zapamtiti. Jako je važno da paziš kakvu sliku stavljaš. Ni u kojem slučaju nemoj staviti selfie, sliku u kupaćem kostimu, u svečanoj haljini, itd. Tvoja slika treba biti profesionalna i ozbiljna.

 

Kontakt podaci

Nemoj da ti email adresa zvuči neozbiljno i šašavo poput “zlatna_curica_zlata94@gmail.com” jer to poslodavcu šalje krivu poruku. Nećeš vjerovati, ali poslodavci često znaju provjeriti i društvene mreže potencijalnih kandidata. Pa, ukoliko imaš neprimjerenih slika na internetu i društvenim mrežama – makni ih ili barem jače zaštiti svoj profil kako ih poslodavac ne bi pronašao (private account ftw).

 

Prilagođavanje poslodavčevim potrebama

CV i motivacijsko pismo moraju biti na jeziku na kojem je objavljen oglas. Poslodavcu je jako bitno znanje tog jezika ako je objavio oglas na stranom jeziku.

Također trebaš prilagoditi strukturu CV-a za različite poslove. Ako je poslodavac naznačio da traži studenta PMF matematike, neka ti obrazovanje bude u prvom planu (poslije osobnih podataka, jasno), no ako se traži Asistent za marketing, a ti imaš već neku praksu iskoristi to kao prednost tako što ćeš tu informaciju prvu navesti.

 

Navođenje informacija

Informacije o obrazovanju, radnom iskustvu i bilo čemu što već imaš za navesti, navode se obrnuto kronološki. Neka ti najnovija stvar bude na vrhu. Također, dovoljno je navesti samo mjesec i godinu obavljanja posla te mjesto rada (nisu potrebne adrese, linkovi na web stranicu i slično).

 

Duljina životopisa

Svrha životopisa je dobiti poziv na intervju, ostaviti dobar dojam te istaknuti najbitnije karakteristike za traženi posao. Kratak i jasan životopis (do dvije stranice) signalizira tvoju sposobnost jednostavnog prenošenja najvažnijih informacija o tebi.

 

Tekst

Što smo naučili u prethodnom koraku, treba i primijeniti. Izbjegavaj rečenice kod opisivanja poslova, vještina ili bilo čega drugoga. Previše teksta izgledat će nepregledno i zbunjujuće, a poslodavac vjerojatno neće imati vremena sve ni pročitati. Preporučujemo ti koristiti natuknice, a bitne stvari možeš istaknuti i boldanjem!

 

Vještine

Tablice samoprocjene popularne su na studentskim životopisima, a definitivno to ne bi trebale biti. Znanje jezika navedi kratko – ili opisno (npr. aktivno) ili samoprocjenom jednog stupnja (npr. B2), a ne svake kategorije usmene i pismene komunikacije… Korištenje interneta i maila se podrazumijeva, pa to ne moraš navoditi, a ostale vještine izbjegavaj prikazivati grafički (crticama, točkicama) jer je često nerazumljivo poslodavcima. 

 

Laži

Nekad imaš osjećaj da bi ti neka mala laž mogla pomoći i istaknuti te od mnoštva, no je li to baš tako? Istina je da puno ljudi laže, no također je istina i da ih se u većini slučajeva otkrije, a to si ne želiš priuštiti jer te takva informacija može koštati posla iz snova.

 

Oblikovanje životopisa

Rule number 1 je CV u PDF formatu! Pregledan i uredan CV će ti sigurno povećati šanse za poziv na intervju, no to se ne postiže nužno u Europassu za čime posežu brojni studenti. Možeš se istaknuti i poigrati raznim dizajnima koje ti nude online stranice poput Canve, a pritom svejedno zadržati dozu profesionalnosti. Pazi da se ne zaigraš previše, sve više od 2 boje u životopisu je previše. 

 

Pravopisne pogreške

Izostavljen zarez, točka ili krivo napisana riječ su poslodavcu razlog više za odbaciti tvoj životopis jer time dobiva mišljenje da ne obraćaš pozornost na detalje i ne mariš pretjerano za ono što radiš. Zato prije nego pošalješ životopis, dobro ga provjeri ili daj nekom drugom na provjeru jer često ne možemo lako uočiti svoje pogreške. ispravi.me je life saver u ovakvim situacijama!

 

Ako si još uvijek u mraku nakon naših savjeta, pošalji nam svoj CV ovdje i mi ćemo ti pokušati rasvijetliti situaciju. :)